История на солната стая

Началото на солната спелеотерапия

Вероятно сте чували, че някога – преди милиони години – по земите на днешна Източна Европа се плискало море. Когато то пресъхнало, като спомен останали дебели слоеве сол, които се откриват на дълбочина между 10 и 300 метра. Около 14ти век най-достъпните пластове били разработени. От тях добивали безценната по онова време сол. Едни от най-големите солни рудници се намират около Краков, Полша.

В средата на 19ти век лекарят Феликс Бошковски забелязал, че работещите в солните мини, макар и недохранени и живеещи в мизерия, били доста по-здрави и в по-добро разположение на духа от останалите миньори. Той го обяснил със специфичния микроклимат в рудниците – йонизиран въздух, наситен с миниатюрни частици сол, равномерна влажност и температура, липса на болестотворни микроорганизми.

Подобни условия съществуват и в солните пещери. Използването им за облекчаване на дихателни, кожни и нервни заболявания се нарича спелеотерапия. Аерозолната сол и днес се прилага в лечебните курорти на Полша, Австрия, Словакия, Русия, Румъния и Украйна, Киргизстан, Азербайджан и др.

Халотерапията била позната много преди това време. Смята се, че освен с мед и мляко, Клеопатра поддържала младостта и красотата си и със сололечение.

В края на миналия век били направени първите солни стаи. В тях се използва модерен халогенератор, който разпръсква в помещението сух аерозолен натриев хлорид. Поддържа се постоянна температура – около 20-25° С и постоянна ниска влажност. Въздухът е йонизиран и изключително чист. Престоят в тях има ефекта на престоя в солна пещера или солна мина.

Аерозолен генератор (халогенератор)  за суха сол за солни стаи.
Аерозолният генератор – така нареченият халогенератор – превръща всяко подходящо помещение в солна пещера, спелеостая, солен комплекс, солна стая и т.н.

Решението Халотерапия

Модерните солни стаи, разположени на удобни за посещение места, правят халотерапията – холистичен лечебен метод – достъпна за всички.

Научи повече за солната стая

Напред

Запиши час за терапия още днес

Напред